Ads

Showing posts with label uppsc exam paper. Show all posts
Showing posts with label uppsc exam paper. Show all posts

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 solved paper

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012)
General Studies (Paper-I)

1. The first Battle of Panipat was fought between–
(A) Babur and Ibrahim Lodi
(B) Babur and Rana Sanga
(C) Sher Shah Suri and Akbar
(D) Humayun and Ibrahim Lodi
Ans : (A)

2. Todar Mal was associated to–
(A) Law (B) Land Revenue Reforms
(C) Literature (D) Music
Ans : (B)

3. Who among the following gave up the title of 'Sir' in protest against the Jallianwala Bagh incident ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Rabindranath Tagore (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (C)

4. Which of the following Mauryan officers was in-charge of weights and measures ?
(A) Pautavadhyaksha (B) Panyadhyaksha
(C) Sitadhyaksha (D) Sunadhyaksha
Ans : (A)

5. In the third Battle of Panipat Marathas were defeated by–
(A) Mughals (B) Afghans
(C) Britishers (D) Rohillas
Ans : (B)

6. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river–
(A) Narmada (B) Mahi
(C) Bhogava (D) Bhima
Ans : (C)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists–
List–I
(a) Battle of Haldighati (b) Battle of Bilgram
(c) Revolt of Khusro (d) Battle of Kanwah
List–II
1. Babur 2. Akbar
3. Humayun 4. Jahangir
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 1 3 2 4
(C) 3 2 4 1 (D) 2 4 1 3
Ans : (A)

8. Who among the following was the 1st Law Minister of India ?
(A) Jawahar Lal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) T. T. Krishnamachari
Ans : (B)

9. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya during–
(A) Swadeshi Movement (B) Revolutionary Movement
(C) Home Rule Movement (D) Quit India Movement
Ans : (C)

10. In which order did the following dynasties rule Delhi ? Select the correct answer from the code given below–
1. Khalji 2. Lodi
3. Sayyid 4. Slave
Codes:
(A) 1, 2, 4, 3  (B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1  (D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)

11. Which one of the following is considered to be the most significant battle in the establishment of British Supremacy in India ?
(A) Buxar (B) Plassey
(C) Seringapattam (D) Wandiwash
Ans : (A)

12. When did Gandhiji give the slogan of 'Swaraj in a year' ?
(A) During Dandi March
(B) During Non-Cooperation Movement
(C) During Civil Disobedience Movement
(D) During Round Table Conference
Ans : (B)

13. Court Language during Mughal period was–
(A) Arabic (B) Turki
(C) Persian (D) Urdu
Ans : (C)

14. The Arthashastra of Kautilya is a–
(A) Play about Chandragupta Maurya
(B) Biography
(C) History of Chandragupta Maurya
(D) Book on Principles of Government
Ans : (D)

15. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 A.D. ?
(A) Bahadur Shah I (B) Jahandar Shah
(C) Mohammad Shah (D) Akbar II
Ans : (A)

16. In whose reign-period the Chinese Traveller Hiuen-Tsang visited lndia ?
(A) Chandragupta-II (B) Harsh
(C) Dhandey (D) Skandgupta
Ans : (B)

17. Which of the following temples is an example of rock cut architecture ?
(A) Shore temple, Mamalla puram
(B) Rajarajeswara temple, Thanjavur
(C) Kailash temple, Ellora
(D) Jagannath temple, Puri
Ans : (C)

18. Aurobindo Ghosh was brilliantly defended in the Alipur cons-piracy case by–
(A) Chitta Ranjan Das (B) W. C. Bannerjee
(C) Motilal Nehru (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (A)

19. Between whom was the 'Treaty of Bassein' signed in 1802 ?
(A) English and Bajirao–I
(C) English and Bajirao–II
(C) French and Bajirao–I
(D) Dutch and Bajirao–II
Ans : (B)

20. The most learned ruler of the Delhi Sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy, Mathematics and Medicines was–
(A) Iltutmish (B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq (D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

21. The conquest of Sindh by British was completed during the period of–
(A) Lord Ellenborough (B) Lord Hardinge
(C) Lord Aukland (D) Lord Arnherst
Ans : (A)

22. Who compared Curzon's administration in India to that of Aurangzeb–
(A) B. G. Tilak (B) G. K. Gokhale
(C) Dadabhai Naoroji (D) Annie Besant
Ans : (A)

23. Who among the following estabhshed Delhi as the Capital of Sultanate ?
(A) Muizzuddin Muhammad Gori (B) Qutubuddin Aibak
(C) Iltutmish (D) Aram Shah
Ans : (C)

24. Where did the Indian Congress got divided into two wings–moderates and extremists ?
(A) Surat Session 1907 (B) Lahore Session 1909
(C) Calcutta Session 1911 (D) Karachi Session 1913
Ans : (A)

25. Which important event immediately preceded Jallianwala Bagh massacre ?
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Enactment of Rowlett Act
(C) Communal Award
(D) Arrival of Simon Commission
Ans : (B)

26. What is the correct sequence of the following movements ?
1. Civil Disobedience Movement 2. Khilafat Movement
3. Home-Rule Movement 4. Quit India Movement
Select your answer from the code given below–
Codes:
(A) 1, 4, 3, 2  (B) 4, 1, 2, 3
(C) 3, 2, 1, 4  (D) 2, 4, 1, 3
Ans : (C)

27. The date April 6, 1930 is known in Indian history for–
(A) First Round Table Conference in London
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Gandhi-Irwin Pact
(D) Mahatma Gandhi's breaking law by making salt during Salt Satyagrah
Ans : (D)

28. Mausoleum (Dargah) of which Chisti Saint was most visited by Akbar ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Sheikh Nasimuddin Chirag Dehalvi
(C) Qutubuddin Bakhtiyar Qaki
(D) Sheikh Farid Sanj-ai-Shakar
Ans : (A)

29. Which one, of the following parties was in power in U. K. when India got independence ?
(A) Conservative Party (B) Labour Party
(C) Liberal Party (D) Socialist Party
Ans : (B)

30. Who was the first Lady President of the Indian National Congress ?
(A) Nalini Sen Gupta (B) Sarojini Naidu
(C) Annie Besant (D) Kadambini Bose
Ans : (C)

31. The Muslim Leagues Annual Session which gave effect to Jinnah's Two Nation Theory was held in–
(A) Lahore (B) Karachi
(C) Bombay (D) Lucknow
Ans : (A)

32. Who among the following Sufis regarded Krishna among the Auliya?
(A) Shah Abdul Azeez (B) Shah Waliullah
(C) Shah Kalimullah (D) Muhammad Ghaus
Ans : (D)

33. The Muslim league demanded separate Pakistan for the first time in the year–
(A) 1939 (B) 1940
(C) 1941 (D) 1942
Ans : (B)

34. Mahodaya in an old name of–
(A) Allahabad (B) Khajuraho
(C) Kannauj (D) Patna
Ans : (C)

35. Mughal Style of painting was started by–
(A) Jahangir (B) Akbar
(C) Shahjahan (D) Humayun
Ans : (D)

36. Who among the following is known as the 'Father of Hindi Khadi Boli ?
(A) Amir Khusrau (B) Malik Muhammad Jaisi
(C) Kabir (D) Abdul Rahim-Khan-i-Khanan
Ans : (A)

37. Who among the following prominently fought for and got widow remarriage legalised ?
(A) Annie Besant (B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) M. G. Ranade (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)

38. The Indian National Congress was formed during Governor Generalship of–
(A) Lord Ripon (B) Lord William Bentinck
(C) Lord Dafferin (D) Lord Curzon
Ans : (C)

39. Gandhiji's Champaran Movement was for–
(A) The Security of the rights of Harijans
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Maintaining of unity of Hindu Society
(D) Solving the problems of Indigo worker
Ans : (D)

40. When Gandhiji was arrested in Salt Satyagrah, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji (B) Abul Kalam Azad
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Sardar Patel
Ans : (A)

41. The educational centre at Delhi called Madrasah-i-Begam was established by–
(A) Gulbadan Begam (B) Maham Anaga
(C) Zia-un-nisa (D) Zinat-un-nisa
Ans : (B)

42. Sati system was abolished by–
(A) Lord Warren Hastings (B) Lord Wellesley
(C) Lord William Bentinck (D) Lord Ripon
Ans : (C)

43. Where was Mahatma Gandhi arrested in connection with Quit India Movement ?
(A) Bombay (B) Madras
(C) Calcutta (D) New Delhi
Ans : (A)

44. When 1857 Revolt broke out, Governor-General was–
(A) Dalhousie (B) Canning
(C) Lawerence (D) Curzon
Ans : (B)

45. The English Newspaper 'Independent' was associated to–
(A) Mahatma Gandhi (B) C. R. Das
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Moti Lal Nehru
Ans : (D)

46. Which of the following States of India does not have common border with Myanmar ?
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Mizoram
Ans : (A)

47. Which of the following is correctly matched ?
(A) Eskimo – Amazon Basin
(B) Pigmy – Irawadi Basin
(C) Bundu – Sahara
(D) Bushman – Kalahari
Ans : (D)

48. Afghanistan does not have common border with–
(A) Uzbekistan (B) Tajikistan
(C) Russia (D) Turkmenistan
Ans : (C)

49. Which one of the following statements is correct ?
(A) Greenland is the second largest (area) island in the world
(B) Nuuk is a small town of Greenland
(C) The height of Nuuk above the sea level is 3 metre
(D) Greenland belongs to U.S.A.
Ans : (D)

50. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Country — City
(A) Venezuela — Bogota
(B) New Zealand — Caracas
(C) Colombia — Wellington
(D) Cyprus — Nicosia
Ans : (D)

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 (Held on 21-12-2012) General Studies (Paper-I)

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012) 
General Studies (Paper-I)
Question No From 101-150 


101. Who among the following has been given Ramon Magsaysay Award for the year 2012 ?
(A) Anupam Mishra (B) Dr. Binayak Sen
(C) Kulandei Francis (D) R. K. Pachauri
Ans : (C)

102. Which country has granted political asylem to WikiLeaks Chief, Julian Assange ?
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Ecuador (D) Guyana
Ans : (C)

103. How many Foreign Satellites are proposed to be launched in the ISRO's next PSLV stated for December 2012 ?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (B)

104. 'Nirmal Bharat Abhiyan' started recently by Government of India relates to–
(A) Making the Ganga, pollution free
(B) Making the Environment pollution free
(C) Making the Urban areas of the country pollution free
(D) Ending the Open Latrine System in Rural areas
Ans : (D)

105. ‘Yellow Revolution’ is related with–
(A) Flori culture (B) Fish culture
(C) Rape seed-Mustard production (D) Wheat production
Ans : (C)

106. ‘Lalit’ is an improved variety of–
(A) Mango (B) Guava
(C) Banana (D) Strawbery
Ans : (B)

107. National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) is located at–
(A) New Delhi (B) Hyderabad
(C) Nagpur (D) Nainital
Ans : (B)

108. Crop Insurance Scheme in India was started in–
(A) 1945 (B) 1980
(C) 1985 (D) 1988
Ans : (C)

109. Preferred variety of Mango for export is–
(A) Dashahri (B) Langra
(C) Alphanso (D) Amrapali
Ans : (A)

110. Which of the following controls the working of Share Market in India ?
(A) FEMA (B) SEBI
(C) MRTP Act (D) None of the above
Ans : (B)

111. Term 'Balance of Payment' is used in relation to which of the following ?
(A) Annual sale of a factory (B) Tax collection
(C) Exports and Imports (D) None of the above
Ans : (C)

112. 'Dalal Street' is situated at–
(A) New Delhi (B) London
(C) Mumbai (D) Paris
Ans : (C)

113. The Public Sector undertaking included in 'Navratna' is–
(A) SAIL (B) GAIL
(C) MTNL (D) All of the above
Ans : (A)

114. The descending order of the following States from the point of view of wheat production in the country is–
(A) Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Bihar
(B) Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Bihar
(C) Madhya Pradesh, Bihar, Rajasthan, Haryana
(D) Haryana, Rajasthan, Bihar, Madhya Pradesh
Ans : (A)

115. Which one of the following crops can be grown in all the three seasons of the year ?
(A) Sunflower (B) Safflower
(C) Mustard (D) Linseed
Ans : (A)

116. First Agricultural University in India was established at–
(A) Pantnagar (B) Ludhiana
(C) Jabalpur (D) Kanpur
Ans : (A)

117. Central Food Technological Research Institute is located at–
(A) Bengaluru (B) Mysore
(C) Chennai (D) Hyderabad
Ans : (B)

118. In India the largest area of Saline soil is found in the State of–
(A) Uttar Pradesh (B) Haryana
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Ans : (A)

119. The average cropping intensity of India is about–
(A) 110 per cent (B) 135 per cent
(C) 160 per cent (D) 185 per cent
Ans : (B)

120. The contribution of agriculture at present in National G.D.P. is approximately–
(A) 18% (B) 23%
(C) 25% (D) 28%
Ans : (A)

121. Which one of the following States has largest area under Soybeen cultivation ?
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (C)

122. Hand book of Agriculture is published from–
(A) I.A.R.I. (B) I.C.A.R.
(C) U.P.C.A.R. (D) I.C.S.I.R.
Ans : (A)

123. Rourkela Steel Plant was established in collaboration with–
(A) United Kingdom (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Germany
Ans : (D)

124. VAT is imposed–
(A) On first stage of production
(B) Directly on consumer
(C) On all stages between production and final sale
(D) On final stage of production
Ans : (C)

125. Indian Meteorological Department is established at–
(A) New Delhi (B) Nagpur
(C) Jodhpur (D) Pune
Ans : (D)

126. In Uttar Pradesh, the first Viklang Viswa Vidyalaya has been established at–
(A) Banda (B) Kanpur
(C) Chitrakoot (D) Sonbhadra
Ans : (C)

127. In Uttar Pradesh Mid-day-meal programme was started in the year–
(A) 1985 (B) 1990
(C) 1995 (D) 1997
Ans : (C)

128. In Uttar Pradesh 'Rani Laxmibai Dam Project' has been constructed on the river–
(A) Ghagra (B) Betwa
(C) Sone (D) Chambal
Ans : (B)

129. Kanhaiyalal Maniklal Central Hindi Institute is situated at–
(A) Agra (B) Bareilly
(C) Gorakhpur (D) Meerut
Ans : (A)

130. Who has unanimously been elected speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly ?
(A) Sukhdeo Rajbhar (B) Mata Prasad Pandey
(C) Syed Ahmad Bukhari (D) Naresh Uttam
Ans : (B)

131. Who among the following acted as President of Indian National Congress for six consecutive years ?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Abul Kalam Azad
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Jawaharlal Nehru
Ans : (B)

132. Among the following, which area of Uttar Pradesh is maximum flood affected ?
(A) Western area (B) Eastern area
(C) Middle area (D) Northern area
Ans : (B)

133. Consider the following statements and find out the correct answer using the code given below–
Assertion (A) : In Uttar Pradesh, Shiksha Mitra Yojna, provides an opportunity to village youth force to serve by their own village-education.
Reason (R) : Its purpose is to maintain teacher-student ratio according to norms.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

134. In Uttar Pradesh when 'Go to School Campaign' for primary education, was started ?
(A) In the year 1999 (B) In the year 2000
(C) In the year 2001 (D) In the year 2002
Ans : (A)

135. In Uttar Pradesh maximum percentage of workers are engaged in–
(A) Agriculture field (B) Industry field
(C) Service field (D) Industry and Service field
Ans : (A)

136. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Sacred Tourist place of Kabir panthi – Maghar
(B) Place of eternal happiness of Lord Buddha – Kushinagar
(C) Grave of Sufi Sant Hazi Waris Ali Shah – Deva Sharif
(D) Place of devotion of 88 thousand Rishis – Sankisa
Ans : (D)

137. G. T. Road does not pass from–
(A) Allahabad (B) Agra
(C) Aligarh (D) Mughal Sarai
Ans : (B)

138. In India which State has the largest representation in Lok Sabha and Rajya Sabha ?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra (D) Andhra Pradesh
Ans : (A)

139. According to 2011 Census, figures, which among the following Districts in Uttar Pradesh has the lowest female literacy ?
(A) Ballia (B) Deoria
(C) Gorakhpur (D) Rampur
Ans : (D)

140. Famous 'Chirkula' dance is associated with–
(A) Avadh (B) Bundelkhand
(C) Brij Bhumi (D) Rohilkhand
Ans : (C)

141. The main Commercial Crop of Uttar Pradesh is–
(A) Oil seeds (B) Cotton
(C) Sugarcane (D) Jute
Ans : (C)

142. In Uttar Pradesh on the occasion of Holi festival 'Latthmar Holi is celebrated at–
(A) Brindavan (B) Barsana
(C) Mathura (D) Gokul
Ans : (B)

143. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists–
List–I (Lok Geet)
(a) Birha (b) Rasia
(c) Alha (d) Kajari
List–II (Area)
1. Brij Bhumi 2. Bundelkhand
3. Poorvanchal 4. Avadh
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)  1 2 3 4 (B)  4 3 1 2
(C)  3 1 2 4 (D)  2 4 1 3
Ans : (C)

144. In Uttar Pradesh the highest production of 'Aonla' comes from–
(A) Rae Bareli District (B) Pratapgarh District
(C) Sultanpur District (D) Faizabad District
Ans : (B)

145. Railway Coach factory in Uttar Pradesh is being established at–
(A) Rae Bareli (B) Noida
(C) Kanpur (D) Amethi
Ans : (A)

146. Yamuna Express way runs between–
(A) Noida to Greater Noida (B) Greater Noida to Agra
(C) Lucknow to Agra (D) Agra to Allahabad
Ans : (B)

147. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Bio-technology Park – Lucknow
(B) Tronica City – Noida
(C) Plastic City – Kanpur
(D) Leather Technology Park – Unnao
Ans : (B)

148. Indian Grassland and Forest Research Institute is located at–
(A) Bahraich (B) Ranchi
(C) Jhansi (D) Patna
Ans : (C)

149. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Amir Khusro – Etah
(B) Mirza Galib – Agra
(C) Josh – Malihabad
(D) Jigar – Gorakhpur
Ans : (D)

150. Begam Samru built a very famous Church in–
(A) Mount Abu (B) Nainital
(C) Sardhana(D) Kanpur
Ans : (C)